onsdag 11 april 2012

Jag såg Uppdrag Granskning.....

Såg ni Uppdrag Granskning? Det gjorde jag! Inte roligt alls...

För några månader sedan, efter att vi alla hört talas om hur illa det går till i Göteborg, fick tekniska kontoret i uppdrag av nämnden att redovisa hur man på förvaltningen arbetar för att motverka korruption och andra oegentligheter.

Här kan ni läsa tekniska kontorets svar och redovisning.

TV-programmet visade på en hel del som väl ingen vill se i sin organisation, antingen den är statlig/kommunal eller privat. Det allvarliga här, som jag ser det, är att kommunen med skattepengar föder företag som inte borde få ett enda uppdrag. Betalar man inte in sina skatter och avgifter har man inte på en marknad att göra! Samma regler ska självklart gälla för alla, alla måste konkurrera på samma villkor.

Blir du nyfiken och vill se programmet, här finns en länk.

Jag kan faktiskt inte lämna det här ämnet, ännu. Tycker faktiskt det var skrutt att ingen politiker vågade kommentera vad som sagts i programmet. Att inte ha fungerande rutiner är inte OK. Vi får väl utgå ifrån att Solnas politiker och revisorer har sett till att ha både fungerande rutiner och en kontrollapparat. Det kunde man väl ha sagt då.

Att ta gift på att det fungerar till 100% på sin egen förvaltning vågar nog ingen, det finns alltid listiga själar som kan kringgå allt om man vill. Vi som jobbat i den privata sfären vet oftast hur det fungerar, t ex vore det bra om alla inköpare hade jobbat som säljare....... att veta hur motståndaren tänker sig nästa drag är inte fel.

Att prata om korruption och våga ifrågasätta måste vi alla som hanterar skattebetalarnas pengar göra.


"Avslutningsvis kan staden konstatera att stadens fastighetsförvaltning har brustit i kreditkontrollen vid anlitande av ett antal entreprenörer. I dessa fall har stadens rutiner brustit i faktura- och kreditkontroll avseende entreprenörer och det åtgärdas genom översyn av processer och rutiner."


Ovan citat från Solna Stads hemsida idag. Trams om du frågar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar