fredag 26 oktober 2012

Cykling

Att cykla innebär väldigt många fördelar. Den egna motionen och att röra på kroppen i vardagen är bara två skäl till varför jag själv gillar att cykla. Att det dessutom går snabbt, ialla fall om man som jag väljer cykeln när det handlar om korta avstånd, gör ju inte saken sämre.

Vi i tekniska nämnden arbetar för att få fler att cykla, framför allt skulle jag vilja att fler barn cyklade eller promenerade till skolan.
Att cykeln är ett trafikslag som många andra tycker inte alla. Det är bil och kollektivtrafik och sen får väl de cykla bäst de vill försöka hitta en egen lämplig färdväg, är ett gammalmodigt synsätt som tyvärr används och många.

I Holland cyklar man, förvisso har de ett mildare klimat än vi och att landet är platt gör naturligtvis sitt till. Men ändå, det går faktiskt att cykla här också. Många väljer dubbdäck till cykeln och fungerar vinterväghållningen på cykelbanorna går det att cykla årets flesta dagar. Vi har ju heller inte stränga vargavintrar varje år!

För att inspirera och hjälpa till med sin egen kunskap och erfarenhet bjöd Nederländska Ambassadören, Philip de Heer, på intressanta seminarier härom kvällen - Building a Cycling City.

The Dutch Cycling Embassy är ett nätverk som arbetar med att sprida information och kunskap, Cykelfrämjandet en annan och båda dessa delade med sig av sin erfarenhet.

Både Tommy Lindgren (FP) och jag själv kunde sammanfatta kvällen som riktigt lyckad när vi satt och sammanfattade på tunnelbanan på hemvägen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar