tisdag 22 mars 2011

Världsvattendagen idag

Idag firar vi Världsvattendagen. För oss är det självklart att rent vatten kommer ur kranen och att det går att bada i våra sjöar.
Så är det inte på alla håll.
På många håll runt om i Sverige firas denna dag på olika sätt. Nästa år vill jag att också vi i Danderyd uppmärksammar dagen.
Även utan firande pågår arbete med anknytning till rent vatten. Mycket av vårt dagvatten rinner ut i Edsviken, som därmed smutsas ner. Min ambition är att vattnet inte ska flöda i nedgrävda kulvertar utan istället rinna sakta i öppna diken. På vissa håll ska också vattnet dröja lite extra och där anlägger vi dammar.
Nu när solen skiner brukar många vilja tvätta bilen, hoppas då att den tvättas på en anläggning som renar smutsvattnet och att ni absolut inte står och tvättar på den egna asfalterade garageuppfarten.
För att inte båtägarna ska tömma båtens toalettank rakt ut i sjön kommer det i sommar att finnas en anläggning i Stocksunds hamn där man kan koppla tanken till avloppsnätet och renas som annat avloppsvatten. I Finland är det faktiskt olagligt att tömma toatanken i havet, men faktiskt inte här i Sverige?
Vid mitt besök i höstas på vårt reningsverk Käppala kunde jag se både det ena och det andra som spolats ner i toaletten? Jag trodde nog att alla visste vad man får spola och framför allt vad man INTE får spola ner där.

1 kommentar:

  1. Hej Carina,
    Kul att du uppmärksammar världsvattendagen.
    Ett lämpligt sätt att celebrera den vore väl att proklamera bevarandet av den fria vattenspegeln utanför Cedergrenska Parken. Då kan den få fortsätta att vara lika vacker som vattenspegeln på din profilbild från Skärmaräng.

    SvaraRadera