torsdag 12 november 2015

Hur ska vi klara av flyktingmottagningen

Flyktingarna fortsätter komma till Sverige. Vid överenskommelsen för ett par veckor sedan sa jag att Anna Kinberg Batra borde ringa upp Stefan Löfven för att bjuda på en kopp kaffe och fortsätta diskussionerna, men denna gång utan MP och kanske också C.
Nu tycks regelverket skärpas upp utan överenskommelse men jag tror ändå det vore bra om man kom överens. Ingen vågar ensam ta första steget men är framför allt de stora partierna M och S överens skulle det kunna bli något riktigt bra! Vi kan inte ha betydligt generösare regler än övriga Europa.

Något som också oroat mig är situationen på socialkontoret. I första hand vårt här i Danderyd men självklart ser det likadant ut runt om i alla Sveriges kommuner. Socialsekreterarna går på knäna och sliter sitt hår för att hitta boenden till de många ensamkommande barnen. Ett par dagars varsel sen ska boendefrågan vara löst, det går ju inte. Antalet familjehem har förvisso ökat men godkända familje- eller jourhem räcker inte på långa vägar och ingen vill ju självklart placera barn i hem som inte är ordentligt utredda.

Förskolan Pärlan vid Vendevägen har erbjudits Migrationsverket som ett tillfälligt boende. Där kommer man stanna i några dagar i avvaktan på placering på flyktingförläggning någonstans i Sverige. Ikväll kl 18 bjuder kommunen in till informationsmöte. Jag kommer självklart vara med och säkert många av de kritiska människor som hört av sig till mig. Bra om många frågetecken kan rätas ut och förhoppningsvis blir många oroliga själar lugnade.

Viktigt att inte blanda ihop de olika boendeformer som finns, Pärlan ska alltså vara en tillfällig lösning. De bostadspaviljonger, inte beslutade ännu, som är på gång vid Enmans väg i Enebyberg ska upplåtas till flyktingar som fått uppehållstillstånd och som alltså varaktigt ska bo här i Danderyd. Många är oroliga för vilka som kommer flytta in där. Danderyd har sedan 1990-talet tagit emot flyktingar och vi har inga dåliga erfarenheter, varken av hög kriminalitet eller annat trist utan tvärt om har "våra" flyktingar etablerat sig väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar