tisdag 22 november 2011

VA taxan

Igår hade vi ett otroligt kort kommunstyrelsemöte. Det blev inte många kloka beslut fattade. Meningen var att vi skulle besluta om ny VA-taxa men ärendet återremitterades.

Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag suttit på möten och diskuterat denna fråga. Konstigt egentligen?

Alla vill ha och behöver rent vatten i kranarna och alla vill att avloppsvattnet ska gå lätt att spola iväg och att det sen omhändertas på ett riktigt sätt. Men det tycks som om man har svårt att ta till sig att allt detta kostar pengar.

Lagen säger också att kostnaden för vatten och avlopp ska fördelas rättvist. Ja, man kan ju undra vad rättvist är egentligen?
Tekniska nämnden har gjort ett förslag till taxa som vi tycker är rättvist. Det innebär att de som drar de största kostnaderna också står för dem. Då blir det billigare för de som bor i höghus, många människor på liten yta blir liten ledningslängd. Lite ledningar drar mindre kostnader.

Det mest effektiva och billiga sättet att hantera vatten och avlopp på är om man bor tätt. Stockholms kommun har t ex en riktigt låg taxa både vad gäller vatten och avlopp. Det beror på att det är många människor på förhållandevis liten yta så ledningslängden per person blir kort.

Danderyds kommun består till stor del av villor, på gamla avstyckningar då tomterna var stora och även husen. Detta medför att ledningslängden är väldigt lång, det gör i sin tur att vatten och avlopp kostar mera här hos oss.

Man ska också komma ihåg att VA är en helt egen ekonomi i kommunens redovisning. De som är abonnenter på VA betalar också alla kostnader, skattekollektivet står inte för en enda krona av detta. Helt rätt enligt lagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar