onsdag 22 augusti 2012

Barn är mjuka, bilar är hårda

det var en slogan i var mans mun för några år sedan. Den är dock lika aktuell idag!

Idag är första skoldagen för många barn och för vissa var det första gången de går själva, utan en vuxen att hålla i handen.
Det märks i min mailbox. Jag får ju lite nu och då mail från oroliga föräldrar som känner olust att släppa iväg telningarna själva till skolan, antingen det sker per fots eller per cykel. Men intensiteten av mail ökar flera gånger om just i samband med skolstarten i augusti.

Vi i tekniska nämnden jobbar stenhårt för att få en bättre och mera trafiksäker miljö, framför allt runt våra skolor. Även om vi hade en sjö att ösa pengar ur skulle det inte räcka att säkra varenda liten gatstump men vi jobbar på........ Områdena runt våra skolor har inventerats och utifrån denna anlägger vi trottoarer och cykelbanor men det räcker inte. Vi behöver också hjälp av föräldrarna. De senaste dagarna har man i olika media kunnat läsa om hur det ser ut runt många skolor. Stressade föräldrar som så snart den egna ungen sprungit in på skolgården tycker sig kunna gasa på. Man tar förvånansvärt liten hänsyn till alla de andra, de som rör sig på och vid gatorna.

Om de lite äldre barnen hade skolvägar så de kunde gå och cykla själva till skolan skulle mycket vara vunnet, det är så vi jobbar. Vi försöker skapa en trafikmiljö som inte sätter bilarna i första rummet utan barnen, men givetvis också alla de andra som promenerar och cyklar. Danderyd är inte så stort, avstånden är ganska korta, många skulle faktiskt kunna gå eller cykla om föräldrarna bara slapp oroa sig för de andra bilisterna!

Något att tänka på när pigga 14- och 15-åringar ber om skjuts nästa gång?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar