tisdag 1 februari 2011

Aktuellt

Igår hade vi fullmäktigesammanträde. Jag har nog aldrig sett så mycket folk på Slottet, både stora och små. Det formligen kryllade av småbarn. Vi hade ett ärende uppe som handlade om att lägga ner projektet att bygga förskola på Tranholmen. Beslutet blev återremiss, ett riktigt politikerbeslut! Föräldrarna kan andas ut, åtminstone för ett tag. Ingen vet väl egentligen idag hur detta ska sluta men jag har full förståelse för att föräldrarna vill ha förskola på ön. Personligen tycker jag att byggs förskolan så ska också en gångbro byggas. Då införlivas Tranholmen med Danderyd på riktigt.

Vi hade också att behandla en motion om snöröjningen. Ett nog så aktuellt ämne, faktiskt aktuellt varje dag sedan i november..... Tidigare år har vi fått synpunkter på att snöupplagen är fula och att de dessutom ligger kvar till långt fram på vårkanten. Detta år har vi tagit ett nytt grepp! All snö tippas på ett enda ställe, nämligen i slutet av Rinkebyvägen. Vartefter högen växer plattas den till av pistmaskin och kan ta emot ytterligare lass. Det här betyder nog att vi inte behöver se de fula skräpiga snöhögarna någon annanstans. Den plats som används nu behöver ingen se och störas av. Toppen!

Jag hade fått en interpellation av Mikael Adersteg (MP) som handlade om de tilltänkta bryggorna i Cedergrenska parken. Detaljplanen har ändrats och nu medges att bryggor läggs ut i ett mindre område strax öster om hamnområdet i Stocksund. Att bryggorna behövs har jag fått många bevis på, att parken är viktig och förfulas av bryggor är det också många som tycker. Tekniska kontoret arbetar nu ändå vidare för att tillsammans med Stocksunds båtklubb hitta en lösning som ger så många platser som möjligt inom området. Vi har en detaljplan som medger bryggor, då ska vi också göra det i praktiken - inte bara i teorin. Man måste nog kompromissa från båda sidor, kan vi mötas på vägen........

3 kommentarer:

  1. Om tron att det är möjligt att äta kakan och ha den kvar.

    Tranholmen är unik med sin kombination av frihet från motorfordon, avsaknad av fast landförbindelse, smala gångstigar och närhet till storstan. Den detaljplan som antogs för bara några år sedan syftar till att bevara denna unika karaktär. På ön bor också många barn som behöver omsorg. Problemet med att lösa detta genom ett dyrt storbygge på tomt 73 är att det inte är kompatibelt med att bevara öns unika karaktär. Därför är det helt symptomatiskt när du Carina skriver: ”att byggs förskolan så ska också en gångbro byggas. Då införlivas Tranholmen med Danderyd på riktigt.”

    Varför Carina, kan du inte tydligt stå fast vid det det som du var med och beslutade om för bara några år sedan, nämligen att bevara öns karaktär utan broar och storbyggen? Det finns en mängd lösningar på barnomsorgsproblematiken utan att äventyra öns karaktär.

    SvaraRadera
  2. Hej Jan
    Det här är en problematisk fråga. Efter vad jag förstått är också ön delad , en del som vill ha och en del som inte vill ha, varken förskola eller bro. Faktum är ju att det redan finns förskola på ön idag, och har funnits under ganska lång tid. Tanken att bygga nytt är att kunna erbjuda bra och ändamålsenliga lokaler, till en verksamhet som ju de facto bedrivs på ön redan idag.
    Du talar om en mängd olika lösningar, redovisa gärna dessa.
    Vänliga hälsningar
    Carina

    SvaraRadera
  3. Hej Carina,
    Jag har lite svårt att förstå logiken och konsekvensen i dina resonemang. När det gäller Tranholmen ser du inga problem med att i strid med en nyligen antagen detaljplan bygga en fast bro och ett stort kommunalt dagis. När det gäller Cedergrenska Parken är du däremot tvungen att följa detaljplanen och därför lägga ut nya bryggor. Linjen tycks snarast vara att bevarandet av befintliga värden väger lätt när exploateringar ska genomföras oavsett vad eventuella detaljplaner säger.

    Du skriver också att det redan idag finns och länge har funnits förskola på ön. Det är helt riktigt och är i sig ett utmärkt bevis för att det är möjligt att bedriva barnomsorg på Tranholmen utan att förändra öns karaktär. Bara den extremt naive tror att det är möjligt att uppföra en kommunal byggnad för mer än 30 miljoner kronor på en liten ö utan att det drastiskt förändrar kommunens intresse för ön och därmed i grunden förändrar livsbetingelserna på densamma.

    Du efterlyser också förslag på barnomsorgslösningar för Tranholmen. Först är det viktigt att komma ihåg att valfrihet gäller även på Tranholmen, varför långt ifrån alla tranholmsföräldrar väljer den barnomsorg som finns på ön. En långsiktig barnomsorgslösning måste vara flexibel och tåla upp och nedgångar i barnunderlaget. Därför är det orimligt att investera i en lokal som dimensioneras efter en pik i barnunderlaget. Speciellt då det så tydligt sägs från politikerhåll att ett dagis på Tranholmen aldrig ska fyllas med barn från fastlandet. Bättre är att satsa på flera mer småskaliga lösningar såsom ett fortsatt utnyttjande av pråm och/eller upprustning av logen kombinerat med familjedaghem på Tranholmen och dagisplatser på fastlandet i Danderyd och andra kommuner.

    Vänliga hälsningar
    Jan Wogel

    SvaraRadera