torsdag 18 november 2010

Medborgardialog

just det, Medborgardialog. Så var namnet på det heldagsseminarium jag var på idag och som arrangerades av Sveriges Kommuner och Landsting. Vid möten av det här slaget är det mitt eget möte med andra kommun- och landstingspolitiker från olika håll i landet och med olika politisk färg som ger nästan lika mycket som seminariet i sig.
Det var en lärorik och intressant dag för självklart vill varje politiker ha dialog med medborgarna. Vi politiker har ju fått förtroendet att förvalta invånarnas surt förvärvade pengar, inte alla förstås, men en stor del av inkomsten går i skatt till kommunen. Det är ett förtroende som jag är ödmjuk inför.

Det gäller att hitta bra former så att alla ges möjlighet att komma till tals. Många är organiserade i föreningar och andra intressegrupperingar. Utmaningen blir att hitta resten. Jag ska läsa det skriftliga materialet vi fick med oss hem sen är det dags att fundera över hur vi ska kunna hitta våra former för medborgardialog. Jag tror att varje kommun är så unik att varje också måste hitta sin form för ett bra sätt att involvera invånarna i de politiska besluten. Valen var fjärde år räcker ju inte!

I frågor om stadsbyggnad finns det en lag, "Plan- och bygglagen" som reglerar hur och när det ska bjudas in till samråd och dialog. Det är också många andra frågor och beslut som vi skulle behöva diskutera och vrida och vända på för att vi politiker sen ska kunna fatta det riktiga besluten. Om det sen ska ske i form av traditionella möten, internet eller vilken form det ska ha blir en fråga att grubbla över. Finns det någon läsare som har tankar eller idéer, hör gärna av dig.

2 kommentarer:

  1. Tack för att du sätter demokratifrågan högt på dagordningen. Jag tror man har kommit långt om man är överens om att en styrande politikers uppgift är att "i varje fråga försöka hitta den kompromiss som har störst stöd av dem som påverkas av beslutet". Många politiker tänker inte så. De propagerar för sina egna idéer och om de blir valda så anser de sig ha mandat att följa sitt eget huvud i varje enskild fråga.
    Några snusförnuftiga råd för att nå ovanstående mål:
    1. Inhämta medborgarnas åsikter i olika frågor. Detta kan naturligtvis göras på många sätt. Samrådsmötena och de insända remissvaren är naturligtvis mycket viktiga. Man kan även anordna enkäter och förslagslådor - både i kommunens informationscenter i Mörby C och på internet. Även direktkontakt med medborgarna genom torgmöten och t.ex. politikerbesök i föreningar, skolor och äldreboenden är viktigt. I kontroversiella frågor kan man även låta göra direkta opinionsundersökningar eller folkomröstningar. Detta skulle enkelt kunna göras på kommunens hemsida om varje hushåll fick ett medborgarkonto.
    Jag tycker faktiskt kommunikationsmöjligheterna mellan oss medborgare och er kommunpolitiker redan i dagsläget är ganska bra. Jag ser ofta er moderater stå i Mörby C och på kommunens hemsida kan man hålla sig uppdaterad vad som händer. För Mörby C-frågan finns både Frågelådan och Öppet Forum vilket båda är utmärkta initiativ. Din blogg med möjlighet till att skriva kommentarer är även den ett föredömligt exempel. Däremot upplever jag att det brustit när det gäller nästa - och kanske viktigaste - punkten (forts.)

    SvaraRadera
  2. 2. Låt medborgarnas synpunkter sedan påverka den faktiska politiken.Jag tror att man behöver utarbeta konkreta rutiner för hur medborgarnas synpunkter ska hanteras så att man säkerställer att de verkligen tas med i beslutsunderlaget. Till exempel kan ni vid partimötena ha en stående punkt på dagordningen där de synpunkter som ni fått från medborgarna - även de informella när ni stått i Mörby C - rapporteras och diskuteras. Dessa synpunkter bör sedan ligga till grund för ert ställningstagande i olika frågor.
    3. Ha högt i tak i partiets interna diskussioner så att allas åsikter kommer fram och inte en liten grupp blir alltför tongivande.
    4. Ta hänsyn även till andra partiers synpunkter och försök om möjligt hitta breda kompromisser över partigränserna. Det är här viktigt att undvika låsningar p.g.a. personlig och partipolitisk prestige. Målet bör vara detsamma för alla partier "att hitta den kompromiss som har störst stöd av dem som påverkas av beslutet". Även oppositionen har en skyldighet att hjälpa till med detta. Jag tror den nya breda koalitionen nu har goda möjligheter att lyckas.
    Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera