tisdag 9 november 2010

Första fullmäktige

Igår hade det nyvalda fullmäktige det första sammanträdet för mandatperioden. Vi valde nytt presidium och vår ordförande heter nu Björn Hamilton, som skötte uppdraget med den äran.

I övrigt beslutade vi att börja om när det handlar om Mörby centrums utveckling och tillbyggnad. En jättestor fråga i Danderyd ska ha en bred majoritet, nu får vi chansen att tillsammans göra något bra istället. Det känns faktiskt bra, även om jag själv inte haft några problem med ett högt hur, bor ju själv i ett 12-vånings...det är ju också rätt högt!
Hela fullmäktige var eniga om att stödja centerns yrkande från kommunstyrelsen. (fp) begärde faktiskt votering och den slutade 45-0!?

Jag omvaldes som ledamot i Käppalaförbundets och Norrvattens förbundsfullmäktige. Bra och effektivt när kommuner samarbetar.

Mötet var klart några minuter över 21, tidigare höll vi som regel på till kl 23. Nästa gång fullmäktige sammanträder är den 22 och 23 november då budget för 2011 behandlas. Då är det avsatt två dagar, vi ska ha allmänpolitisk debatt och budgetbehandlingen brukar ta sin lilla rundliga tid.

5 kommentarer:

  1. Beklagar Mörby C. Det ska bli intressant att se vad det blir nu - förhoppningsvis mer än en tumme.
    Så här i efterskott kan jag bara beklaga att det inte blev folkomröstning om Mörby C.

    SvaraRadera
  2. jag tror det blir bra nu, bred majoritet och politiker som går i takt.
    Jag har inget emot höghuset, fast det borde stå där det kan vara bostäder hela vägen....kanske på planen där taxi finns idag.
    Nu när vi har chans att börja om måste vi också börja tänka nytt, på nytt..

    SvaraRadera
  3. Tack för att du uppdaterar vad som händer i kommunfullmäktige. Det var som vanligt ingen direktsändning i närradion och det dröjer vanligtvis veckor innan ljudupptagningar och protokoll finns tillgängliga på nätet. Förra mötet misslyckades tydligen ljudupptagningen totalt. Man får hoppas att den lyckades denna gång.

    Förstår inte riktigt Ingrids E:s oro över Mörby C. Tror de flesta tycker den framtagna detaljplanen i stort sett är bra förutom skyskrapan, nedsänkningen av Mörbyleden och överbyggnaden över densamma.

    Om mer butiksyta önskas så kan ju OK-Q8 tomten även användas till handel och knyta an till övriga butiker på Svärdvägen. Man kan även göra om Golfbanevägen till en mer stadslik affärsgata med butiker i gatuplanet på båda sidor och bostäder ovanpå. Men det vore bra från konkurrenssynpunkt om det blir en annan fastighetsägare än Diligentia för dessa.

    Även de övre våningarna på det planerade parkeringshuset på östra sidan kan innehålla andra aktiviteter (danslokal, musiklokal, gym) och en vänthållplats med kiosk inomhus så norrgående bussar kan stanna på E18 istället för att ta omvägen via Golfbanevägen och Mörbyleden. Jag ser faktiskt goda möjligheter att snabbt få till ett både trivsamt och ändamålsenligt Mörby C nu när skyskrapeknuten lösts upp. För den gigantiska skyskrapan var varken ändamånsenlig eller bidrog till att centrumet blev trivsamt.

    SvaraRadera
  4. Hej
    Jag lovar att hålla min blogg uppdaterad, både från fullmäktige och annat kommunpolitiskt. Särskilt roligt nu när jag vet att det uppskattas.

    Håller med dig om mycket av vad du skriver om centrum. Nej självklart vore det bra om inte alla norrgående bussar behövde köra in på Golfbanevägen utan att de kunde hålla sig på motorvägen. Om kommunerna norr om oss fortsätter bygga så lär det inte bli färre bussar och bilar genom Danderyd utan säkert betydligt fler än idag. Redan idag korkas Golfbanevägen igen av de långa bussarna, behövs ju inte många innan hela vägsträckan är täckt.
    Har du åkt genom Frösunda? Jag har genat där ibland och den genomfartsvägen ser riktigt trevlig ut med 4-5 våningshus med butiker i gatuplan, så vill jag se Golfbanevägen i framtiden.

    SvaraRadera
  5. Ja, jag tror också det skulle bli bra och kännas mer organiskt och levande än en strikt uppdelning mellan bostäder och en enda stor centrumgalleria. Dessutom skulle det vara lättare för butiksägarna att själva bestämma öppettider och Diligentia skulle få välbehövlig konkurrens när det gäller butikshyrorna.

    SvaraRadera