söndag 6 mars 2016

Ge inga slantar i muggen

Utanför snart sagt varje livsmedelsbutik och köpcentrum sitter en tiggare. Varken regn eller kyla hindrar dessa fattiga människor att sitta på trottoaren, skramla med muggen och be om några slantar. Du som lägger pengar i muggen, tänker du på att du uppmuntrar till tiggeri och cementerar den ovärdiga situation dessa människor befinner sig i, de sitter på en smutsig trottoar på dagarna och sover i en kall bil eller bara under ett bylte utomhus på nätterna.

Tänker du på att dessa människor också har en familj, en man eller hustru, som antagligen sitter på någon annan trottoar. Lika smutsig och lika arm som den du nyss hjälpte med dina slantar. Detta par har också, precis som du och jag barn. Barn som inte får leva sitt liv i familjegemenskap med mamma, pappa och syskon utan lämnas kvar i hemlandet. Barn som växer upp och lever tillsammans med mormor, farmor eller en granne. Denna mormor/farmor kan vara 38 år och också ha egna minderåriga barn att ta hand om, och kanske även andras barn. Ibland lämnas barnen tillsammans med den äldsta i syskonskaran, det kan vara en 12 åring som får förtroendet att ta hand om flera småsyskon under långa tider. Tänk ett ögonblick på vad det gör med ett barn som tvingas leva den största delen av barndomen med frånvarande föräldrar.

Pengarna de skramlar ihop är inte tillräckligt för att hjälpa på ett långsiktigt och konstruktivt sätt. Du vill väl egentligen, precis som många med mig ge en gåva som leder människor ur djup fattigdom, ger möjlighet till utbildning, hälsovård och egen försörjning. Precis som den nationella samordnaren Martin Valfridsson säger, ge inte i muggen utan hellre till någon av organisationerna på plats i Rumänien och Bulgarien t ex Röda Korset, Erikshjälpen och Hjärta till Hjärta. Själv har jag valt Hjärta till Hjärta, vilken väljer du?
Carina Erlandsson 
ordförande socialnämndenInga kommentarer:

Skicka en kommentar