fredag 25 september 2015

Flyktingsituationen

Igår bjöd socialförvaltningen in till informationsmöte på Djursholms slott för att berätta vad vi, vad Kyrkan, föreningar och andra frivilligorganisationer gör. Det finns ett stort intresse och frustration över att allt tar så lång tid och många har stora hjärtan och vill hjälpa människorna på flykt nu, just nu!

En önskan var att få kommunen att upplåta en lokal där de flyktingar som inte avser söka asyl här i Sverige kan få husrum. Förskolan Pärlan föreslogs, det är inte det bästa förslaget. Den ska rivas och på platsen ska ett mycket efterlängtat vård- och omsorgsboende byggas. Redan idag sätts stora krafter in för att dammsuga kommunen efter någon annan lokal.

Många tyckte också att kommunens flyktingmottagande var för litet. Vi har tecknat överenskommelse med Migrationsverket för 2015 att ta emot 48 nyanlända och 19 ensamkommande flyktingbarn. Det är inte helt lätt att bara rätt av säga att vi fördubblar eller ökar ännu mera bara rakt av. Vi har det knepigt med bostäder och att placera flyktingar i seniorlägenheter, som vi gjort och gör, är inte utan problem och motstånd.

Engagemanget bland de närvarande vid mötet igår är stort och innerligt, något både jag själv och alla som arbetar med flyktingfrågan uppskattar mycket. Det värmer verkligen i hjärteroten, till skillnad från de brev, mail och telefonsamtal jag får där man visar på motsatsen. För det är väl ingen hemlighet, det finns många som inte vill att Danderyd ska ta emot några flyktingar alls. Framför allt vill de inte att flyktingarna ska bo i deras absoluta närhet. Hoppas verkligen att de tilltänkta bostäderna möts med samma välvilja som jag mötte bland deltagarna igår.

2 kommentarer:

 1. Flyktingar som inte avser söka asyl här? Det är alltså ILLEGALA invandrare du talar om.
  Läs mer här: http://ledarsidorna.se/2015/09/ordning-och-reda/

  SvaraRadera
 2. Uppgiften jag fått är att läget inte är solklart. Prio ett är nu att hitta mera långsiktiga lösningar för gruppen nyanlända asylsökande och ensamkommande flyktingbarn, en nog så knepig uppgift.
  Hälsningar
  Carina

  SvaraRadera