fredag 12 april 2013

Pendlarparkering

Många hör av sig till mig och efterlyser fler platser för infartsparkering vid tunnelbanan eller Roslagsbanan. Hortusparkeringen brukar vara fylld redan före kl 08. Sitter man i bilen och kommer till en knökfylld parkering finns väl bara två alternativ. Antingen parkerar man på någon gata i närheten eller så tar man bilen hela vägen in till stan.

Nu blir det varmare, ljusare och sanden sopas upp. Hoppas detta kan få fler att cykla till kollektivtrafiken!

Jag har också fått frågan om inte kommunen kan bygga ett parkeringsgarage vid Hortus för att kunna få fler platser.
Marken är förmodligen Danderyds, och kanske regionens, mest värdefulla. I de utredningar som pågår om kollektivtrafik i nordost-kommunerna och om regionens utveckling i övrigt finns området med och benämns Knutpunkt Danderyd. Här finns tunnelbana, Roslagsbana och stor bussterminal tillsammans med Danderyds sjukhus. Det är inte ekonomiskt försvarbart att bygga ett parkeringsdäck som skulle blockera den möjliga utvecklingen av hela området.


2 kommentarer:

 1. Hej Carina,

  Förvisso skönt att våren kommer, men vad hjälper det i oktober när bilisterna är tillbaka? Är det så ni tänker och planerar? Några månader i taget? Det är på vintern som platserna behövs och det är nu - inte långt i framtiden när vi kanske kanske får se en ny knutpunkt Danderyd!

  Det hela låter inte som om ni har några bra planer att åtgärda bristen på parkeringsplatser vid tågstationerna. Denna brist skapar enormt mycket trafik, inte minst i bostadsområden och runt skolorna - för att inte tala om tidsförlusterna som drabbar alla som inte kan komma till parkeringen innan kl 8.

  Min egen slutsats blir nog att skaffa parkering i stan och bidra till köer och avgaser tills det finns platser - alternativt en fungerande busstrafik som går oftare än varje halvtimme.

  Frustrerad pendlare i Stocksund

  SvaraRadera
 2. Hej pendlaren
  Tack för dina synpunkter. Mark är en bristvara i Danderyd och i synnerhet mark i kollektivtrafiknära lägen. Det är ju problematiskt att åtgärda för kommunen har ju bara den mark vi har, går ju inte att skaffa mera.
  Jag vet inte hur det ser ut i dagsläget och om det finns något ledigt men vad jag förstått så har det åtminstone funnits parkeringsplatser att hyra på P-däcket vid Mörby centrum. Ev kan det ju också finnas platser att hyra i garaget inne i centrum. Båda anläggningar ägs av Diligentia, kan kanske vara värt en kontakt.
  Vid kontroll är det inte bara bilister från Danderyd som jagar P-plats i bostadsområdena man kommer även längre norr ifrån. Så vår uppgift att lösa parkeringsproblematiken är gigantisk.
  I mitt inlägg tipsar jag om cykel, är inte det ett alternativ?
  Vänliga hälsningar
  Carina

  SvaraRadera