onsdag 3 februari 2016

Kommunfullmäktige

I måndags hade vi ett ganska ovanligt fullmäktigemöte. Ärendet som diskuterades livligt och länge var planerna på att uppföra tillfälliga lägenheter vid Enmans väg. Majoriteten har föreslagit att vi ska sätta upp moduler med 17 små lägenheter där flyktingar kan få en fristad. Det är människor som fått uppehållstillstånd i Sverige och som av Migrationsverket fått sin kommunplacering. Det är vår skyldighet att erbjuda bostad till dessa människor. De har som regel varit i Sverige 1 till 2 år och har mest bara gått och väntat på att få flytta in och välkomnas i någon kommun.
Genom dessa tillfälliga moduler har vi möjlighet att erbjuda familjer och ensamstående en bostad, även om det inte är en långsiktig lösning så åtminstone en egen dörr.
SD argumenterade som de brukar, dvs vi ska inte ta emot flyktingar utan hjälpa människor på plats eller i deras närområde. Ett förslag som inte är genomförbart eftersom människorna redan står och trampar i farstun.
Lite mera förvånande var då Danderydscenterns ståndpunkt. De ville inte att modulerna skulle placeras i anslutning till förskola, skola eller äldreboende utan föreslog istället den sk idrottstomten vid Rinkebyvägen?
För det första är den tomten såld och för det andra har Centern i byggnadsnämnden reserverat sig mot att det blir övernattningsrum på baksidan av tennishallen. Men lite konstigt blir det väl att flyktingar ska kunna bo permanent där inte ungdomar ska kunna övernatta en eller ett par nätter?

Jag tror istället det är centerns ganska vanliga populistiska politik som visade sig, dvs ett antal grannar har protesterat och då hakar man på. Oansvarig politik om ni frågar mig.

Nu gäller det istället att vi ser till att dessa människor så fort som möjligt integreras i samhället, att barnen kommer in i skolan och att föräldrarna får utbildning och/eller arbete. Jag har mycket goda förhoppningar att det ska fungera väl eftersom intresset kring det tillfälliga asylboendet Pärlan har varit så stort. Får vi hälften av det engagemanget kommer vi väldigt långt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar