fredag 11 oktober 2013

Sjukvård för barn och gamla

På Danderyds sjukhus öppnade i våras en sk lättakut. En akutmottagning öppen dagtid dit patienter kan hänvisas som inte är i behov av det stora akutsjukhusets resurser. Detta sparar både pengar och tid. Pengar för det är naturligtvis billigare att ta emot patienter på en läkarmottagning mera lik en husläkarmottagning och tid genom att det går snabbare att få kontakt med rätt läkare.

En patient som kommer in till akutmottagningen prioriteras självfallet ner i det fall det kommer in andra patienter med livshotande tillstånd. En prioritering som måste göras och som också är rätt och riktig.

Detta gör dock att patienter kan bli sittande väldigt länge på akutmottagningen. Det är jobbigt framförallt för gamla människor som kan vara väldigt sjuka men inte har ett akut livshotande tillstånd. För barnen finns en akutmottagning specialanpassad för just denna patientgrupp jag undrar nu om det inte borde finnas en akutmottagning för äldre? Den erfarenhet jag har när jag väntat i timtal tillsammans med en 91-årig anhörig säger att det kanske borde var en god idé? eller ialla fall något att fundera på...

Lite förundrad över hur akutavdelningen är organiserad får man också när man tillbringar många timmar en vanlig onsdagseftermiddag där.

I vårt fall skulle patienter skrivas in på en geriatrisk avdelning. På Danderyds sjukhus visade det sig vara fullt. Då frågar läkaren vilket annat sjukhus hon ska kontakta, Lövenströmska eller Sabbatsberg. Läkaren försvinner då iväg för att, som hon säger ringa och jaga plats på i första hand Sabbatsbergs sjukhus. Vi får efter ca en halvtimme beskedet att det finns plats på Sabb. Uppenbarligen har då läkaren själv ringt och kollat.

Finns det inga läkarsekreterare längre? Är det inte bättre och smartare att en undersköterska ringer runt. Varför ska den som väl antagligen är dyrast på avdelningen göra sysslor som precis lika bra kan utföras av någon annan. Jag bara undrar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar