onsdag 1 juni 2011

Var går det att tillskapa båtplatser

Cilla Lundström kommer nu med nya förslag på var vi skulle kunna lägga ut bryggor för att kunna erbjuda fler danderydsbor båtplats. Förra gången var det vid Långängsstrand och nu är det i Stocksunds hamn. Jag får väl tacka för arbetet!

För egen del vill jag varken säga ja eller nej, till varken Långängs strand eller Stocksunds hamn. Ett beslutsunderlag värd namnet är väl det minsta man kan begära innan man avkrävs ett svar?

Tekniska kontoret håller på med en utredning för att försöka identifiera platser där det skulle gå att lägga ut eller förlänga befintliga bryggor. Inventeringen görs av alla kommunens strandremsor. Först när vi har utredningen i handen kan vi, eller åtminstone jag, ta ställning till var det är bäst och mest lämpligt att lägga ut bryggor. Utredningen kommer svara på hur detaljplanerna ser ut, vad jag hört krävs planändring på många befintliga bryggplatser. Räknar också med att få en indikation om kostnaden, dvs var är det möjligen billigare och var kan det kosta mera pengar att bygga.

På vissa håll utnyttjas inte hela planområdet som medger bryggor, då går det att förlänga de befintliga utan planändring. Bryggan för toatömning i Stocksunds hamn gick att lägga ut utan att det krävdes planändring. Dessutom går det att förlänga ytterligare en av de befintliga pontonerna några meter och ändå hålla sig inom planområdet.

Kanske kommer man i utredningen föreslå att vi ska gå till Solna stad och höra vad de har för åsikt om vi lägger bryggor på hela Danderyds kommuns vattenområde och skjuter över all båttrafik till deras sida. Men som sagt, jag vill gärna vänta in tekniska kontorets arbete.

2 kommentarer:

  1. Hej Carina,
    Tack för berömmet för jobbet att ha utrett både Stocksunds hamns och Långängsstrands möjliga båtplatser! Jag ska sprida det till de övriga i nätverket som tagit fram detaljplaner, mätt på isarna, talat med båtklubbar, båtägare, pontontillverkare och andra. Det är många som ska ta åt sig äran!

    Det är väl något liknande som din nämnd under över två år haft uppdraget att utreda? Att utreda för att komma fram till kommunens bästa platser för båtar är verkligen inget nytt uppdrag, men resultaten från din sida har varit att det bästa är att bebygga en liten kulturhistorisk parkstrand med en för kommunen och båtklubben dyr anläggning. Jag och många med mig kan tyvärr inte applådera just den slutsatsen av tidigare utredningsjobb.

    Det är märkligt att behovet av en seriös utredning för hela kommunen inte ska kunna inkludera om det är vettigt att välja just Cedergrenska stranden. Eller att planprocesser inte får ingå för att visa om det är möjligt att förlänga hamnens bryggor med så lite som 15 meter. Eller att en planprocess inte ska startas som kan utvisa om det är lämpligt att förtäta i Långängsstrand som vi föreslår. Sätts dessa planprocesser igång får du bättre underlag till den utredning som du nu vill ha ett år att genomföra!

    Men kunskapsinhämtning verkar verkligen behövas: Med vårt förslag för Stocksunds hamn kommer båttrafik inte föras över till Solnas sida. Däremot har Solna med sina installationer tillåtits föra över trafiken i Stocksundet på Danderyds sida längre in mot Edsviken. Se här http://cedergrenskaparken.blogspot.com/p/det-gar-att-forlanga-stocksunds-hamn.html.

    Har du åkt båt i Stocksundet en enda gång vet du att det är som bredast där vi föreslår förlängning av pontoner!

    Med kunskapsinhämtning om hamnen vet du också att din nämnd i höstas redan förlängt en av bryggorna för septik- och tvättinrättningen. Det gjordes snabbt, utan utredning och komplicerad planprocess! Inget behov av segdragna utredningar eller förfrågningar till Solna stad där inte.

    När du ändå tar upp detta med din nysatsning på utredning:
    1 Vilka resultat söks med utredningen, var finns målsättningarna formulerade?
    2 Undersöks platser oberoende av var båtklubbar vill bygga ut eller som förr bara där klubbar vill?
    3 Vad ska utredningen resultera i konkret? Förslag på detaljplaneändringar? Kostnadsberäkningar (Cedergrenska ligger då illa till)? Djup- och vågmätningar? Frågor till omkringboende? Listor på vilka och hur många som står i kö, och hur länge de stått?
    4 Vem/vilka utför utredningen?

    Till dess att vi ser att din nuvarande utredning kan ge fler båtplatser på bra ställen än vad utredningen gjort de senaste åren fortsätter vi att arbeta. Materialet är gratis och det är bara den politiska viljan som saknas! Och kanske lite kunskap också, med tanke på det du skriver om vad en förlängning i hamnen skulle innebära.

    Cilla Lundström

    SvaraRadera
  2. En kunskapsifyllning till: Våra förslag är inte nya. Du var själv med på informationsmötet 24 februari där vi presenterade dem med bild.

    Dessutom är de inte nya från då heller. Med bättre lyssning på båtklubbar och båtplatssökande hade du kunnat snappa upp dem för flera år sedan.

    Cilla

    SvaraRadera